Marcel de Jong
Marcel de Jong

Van oorsprong ben ik fysiotherapeut en manueeltherapeut. Sinds 2009 werk ik als haptotherapeut in mijn eigen praktijk. Ik heb ruime ervaring in de gezondheidszorg in diverse instellingen, waaronder een ziekenhuis, een gezondheidscentrum en een revalidatiecentrum. Ik deed daar specifieke expertise op in de behandeling van stress, burn-out, trauma en (psychosomatische) pijnklachten. De kennis en ervaring van de werking van het menselijk lichaam ondersteunt mijn werk in de haptotherapie.

 

Als beginnend fysiotherapeut raakte ik mensen op een vanzelfsprekend manier affectief aan. Ik ervaarde hoe steunend en openend dat kon zijn, anders dan de eerder technisch instrumentele insteek die het beroep vaak vroeg. Daarnaast was ik zowel persoonlijk als in het vak gefascineerd door beweging. Dit was het begin van mijn zoektocht naar de beste behandeling van zowel lichamelijke, emotionele als psychische klachten.

 

Mijn persoonlijke interesse en drijfveer naar een meer holistische benadering brachten mij bij de Haptonomie. Ik volgde de haptotherapieopleiding bij Synergos in Amersfoort en verschillende nascholingstrajecten bij de Academie in Doorn, zoals de nascholingen rondom hechtingsproblematiek en de specialisatie trauma en haptotherapie.

 

Ook volgde ik de Acceptance Commitment Therapie (ACT). ACT is een goede aanvulling op de haptotherapeutische begeleiding omdat ACT zich richt op het leren accepteren van een situatie zoals die is, in plaats van te vechten tegen onvermijdelijke zaken.

 

Kenmerkend voor mijn werkwijze:

  • Ik ben geboeid door de vitale (vertel)kracht van beweging: de innerlijke beweging, de beweging naar buiten, de gestagneerde beweging, de op gang komende beweging; kortom de levende mens op zijn levenspad.
  • Een vanzelfsprekende aandacht voor veiligheid, ruimte en vrijheid zodat de client durft te delen en zich ontvouwt “waar de schoen wringt”.
  • Geduldig, rustig en onbevoordeeld alle aspecten van de hulpvraag onderzoeken met behulp van gesprek, aanraken en oefeningen.
  • Aansluiten en meevoelen bij wat de client actueel met zich meebrengt.
  • Van daar afstemmen of er een bodem is voor nieuwe inzicht gevende ervaringen of dat eerder een luisterende ondersteuning aangewezen is
  • Plezier bij het werken vanuit een haptonomisch perspectief bij aanraken, oefenen en ont-moeten.

There is a crack in everything,

that is how the light gets in!

Leonard Cohen

Contact
Wil je een afspraak maken dan kan dat telefonisch of via e-mail met een van ons.

Haptotherapie Jacobijnenstraat | Jacobijnenstraat 15 | 3512 TH Utrecht

| Over ons | Marcel de Jong