Barbara als supervisor
Barbara als supervisor

Barbara als supervisor

Ik studeerde orthopedagogiek met psychologie als tweede afstudeerrichting. Als zodanig werkte ik ruim tien jaar in diverse instellingen. Sinds 1990 werk ik als zelfstandig GZ-haptotherapeut. Ook was ik van 1990 tot 2019 docent aan de Academie voor Haptonomie in Doorn.

 

In de praktijk ben ik in aanraking gekomen met heel diverse mensen en even diverse vragen/problematieken. De verbinding met het zelf, de ander mèt en middels het eigen lichaam is me altijd blijven boeien. Even zozeer ben ik geboeid door menselijk ontwikkeling: zowel achteruit kijkend hoe iemand is gevormd, als vooruit kijkend naar ontwikkelingskansen.

 

Door de jaren heen ben ik zeer gevoed door het gedachtengoed van traumaexperts als Franz Ruppert, Onno van `t Hart e/a (structurele dissociatie theorie), Janina Fisher (TIST: Trauma Informed Stabilisation Treatment), Peter Levine (Somatic Experience) , Richard Schwarz ( IFS Internal Family System) en Stephen Porges (Polyvagaal theorie). Ik volgde diverse modules bij het Nicabm waar deze en andere experts hun expertise en therapeutische wijsheid delen.

 

Wat me aanspreekt in hun gedachtengoed is de “ontpathologisering” van de cliënt en de plaats die de lichamelijkheid heeft in elk persoon. Ook normaliseren ze het gegeven dat ons “Zelf ”vele bewustzijnskamers heeft. Die worden onder meer bewoond door overlevingsmechanismen en pijndelen, waarmee we met ons volwassen Zelf moeten dealen. Het gedachtengoed is daardoor niet alleen bruikbaar bij ernstig trauma, maar ook vruchtbaar bij minder complexe problematiek.

 

Aan het einde van mijn docentschap aan de Academie voor Haptonomie verzorgde ik samen met collega’s de nascholingsspecialisatie trauma voor haptotherapeuten. Nu – 4 jaar later- ben ik nog steeds geïnteresseerd in de thematiek en hoe daarin de schoonheid , de mogelijkheden en complexiteit van ons bewustzijn oplichten.

 

Wat ik meeneem in supervisie is een snelle, heldere waarneming en een oprechte interesse in mijn collegae- vakgenoten. Via de verbale – en non-verbale inbreng heb ik vaak een treffend beeld van waar therapeut en cliënt zich bevinden en hoe ze zich tot elkaar verhouden. Doorgaans weet ik dat zo in communicatie te brengen dat het én een vruchtbaar gesprek én inzicht oplevert.

 

Ik heb zin om mijn verworven kennis en inzichten te delen en collega’s te inspireren tot eigen ontwikkeling en verdieping in het vak. Voor de groepssupervisies gaat mijn hart uit naar (hapto)therapeutische professionals met enige ervaring.

 

Bij de VVH (Vereniging van Haptotherapeuten) ben ik  geregistreerd als groepswerkbegeleider, waardoor accreditatie mogelijk is.

haptotherapiejacobijnenstraat

There is a crack in everything,

that is how the light gets in!

Leonard Cohen

Contact
Wil je een afspraak maken dan kan dat telefonisch of via e-mail met Barbara.

Haptotherapie Jacobijnenstraat | Jacobijnenstraat 15 | 3512 TH Utrecht

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.